Leren van elkaar

Voor de les

Vragen op elkaar afstemmen

Doel: Jezelf en anderen helpen door te oefenen met de leerstof en vragen te kunnen uitleggen.

De studenten bouwkunde bekijken een kennisclip over de kosten van materiaal bij een bouwproject. Tijdens en na het kijken van de clip snapt student 1 nog niet helemaal hoe procentuele toename werkt. Hij zet deze vraag op de padlet (vooraf geïnstrueerd door de docent). Student 2 begrijpt dit wel en probeert in eigen woorden de vraag te beantwoorden. Student 1 begrijpt nu hoe het zit en student 2 heeft alvast geoefend met toepassen van de stof. De docent gebruikt de lestijd om de overgebleven vragen te beantwoorden of om feedback te geven op de gegeven antwoorden.

Peerfeedback is een krachtig leerinstrument

Doel: Leerproces in gang zetten van zowel de ontvanger als de gever van de feedback.

De studenten onderwijsassistenten maken een verslag over een opdracht die zij hebben gedaan op hun stageschool. Hierbij beschrijven zij bijvoorbeeld hoe de begeleiding van een kind met dyslexie is verlopen. De studenten geven elkaar feedback op het proces en de acties die zij hebben ondernomen op basis van het beoordelingsmodel dat ook gehanteerd wordt bij de toets.

Een groep studenten maakt zelf een kennisclip

Doel: De leerstof eigen maken door een kennisclip te maken.

Als voorbereiding op de les over softwareprogramma’s bereiden de studenten elektrotechniek in subgroepen een kennisclip voor. Elke subgroep behandelt daarbij aan de hand van een vast lijstje met onderwerpen, zodat elke kennisclip dezelfde elementen bevat, een ander programma. Voor de les bekijken alle studenten alle kennisclips, en in de les wordt geoefend met de programma’s.

Samenvattingen

Doel: Studenten creëren samen een overzicht van de lesstof.

Als kapper in opleiding is het belangrijk dat de student verschillende technieken leert. Om een overzicht te creëren van de verschillende kleurtechnieken, laat de docent de studenten in groepjes een mindmap, wordcloud of grafische weergave maken van één van de technieken. De opbrengsten per groepje breng je samen in een overzicht met alle kleurtechnieken.